Slikken van de Heen

Het mooie Natuurgebied De Slikken van de Heen ligt in het oosten van Zeeland, op Sint Philipsland. Hier lagen vroeger zandplaten, slikken en schorren. Lees verder

Het mooie Natuurgebied De Slikken van de Heen ligt in het oosten van Zeeland, op Sint Philipsland. Hier lagen vroeger zandplaten, slikken en schorren. Met de aanleg van de Philipsdam is het landschap ingrijpend veranderd. Er komt nu geen zeewater meer en daardoor is het gebied drooggevallen en langzaam maar zeker ontzilt. Het is nu een ruig landschap, echte Zeeuwse wildernis.

Grote grazers als Schotse Hooglanders en Koniks, maar ook de reeën, zorgen er voor dat het gebied niet dicht groeit met bos en mooi afwisselend blijft. Er komen veel broedvogels voor. Onder hen de bruine kiekendief, de roodborsttapuit, het paapje, de ransuil en de grote bonte specht. Met enige regelmaat laat de zeearend zich zien. Wie weet, een nieuwe broedvogel? ‘s Winters zijn er grote aantallen van allerlei soorten watervogels. En bijna altijd een slechtvalk. En, niet te vergeten, de vos. Ook die komt hier voor, al laat hij zich maar zelden zien.

Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes, elk van circa 3 kilometer lang. Houd er rekening mee dat het er nogal ongelijk is en het lopen niet overal even makkelijk is. Langs een voormalige getijdenkreek staat een vogelkijkscherm en verderop is er een uitkijktoren, die de klim meer dan waard is. Er zijn regelmatig excursies onder leiding van een gids. De nabijgelegen Plaat van de Vliet is vanaf de uitzichttoren op de Krammersluizen prachtig te overzien. Ook is er een vogelkijkhut.